2021-03-11
ODKWASZENIE ORGANIZMU
Kiedy złe samopoczucie staje się nieodłącznym towarzyszem naszego życia i nie skutkuje przyjmowanie tabletek, większość z nas zaczyna szukać przyczyny. Jednym z pierwszych działań, które podejmujemy, jest zrobienie analizy krwi i moczu. I co się okazuje? Wyniki badań są dobre, a nasze samopoczucie ciągle pozostawia dużo do życzenia.
Równowaga kwasowo-zasadowa
Taki stan zdrowia oznacza, że zakłócona jest równowaga kwasowo-zasadowa, jeden z najważniejszych mechanizmów regulacyjnych naszego organizmu. Jest ona podstawą prawidłowego przebiegu procesów życiowych i niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia. Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do kryzysów, które nieleczone lub tylko zaleczane przeradzają się w schorzenia przewlekłe.
Większość schorzeń, w tym chorób przewlekłych, takich jak reumatyzm, zawał serca, nowotwory, migreny, cukrzyca, kamica nerkowa, kamienie w woreczku żółciowym, dna moczanowa, powstaje wskutek zakwaszenia organizmu. Z zakwaszeniem mamy do czynienia nie tylko w zaawansowanych stadiach choroby. Występuje ono już wtedy, gdy męczą nas częste bóle głowy, kręgosłupa, gdy odzywa się zgaga, niespodziewanie pojawia się biegunka lub inne dolegliwości jelitowe. Zakwaszenie dotyczy nie tylko ludzi starszych i chorych, ale również dzieci. Nasz organizm jest bardzo tolerancyjny, ale do czasu. Kryzys następuje zwykle ok. 40-tego roku życia, kiedy lawinowo zaczynają pojawiać się rożne dolegliwości. W tym okresie życia odczuwane do tej pory sporadycznie dolegliwości mogą przejść w stadium przewlekle.
Objawy zakwaszenia organizmu
Zakwaszenie organizmu może prowadzić do zaburzeń enzymatycznych, agresywnego oddziaływania kwasów na tkanki i demineralizacji, w efekcie czego skutki tego stanu mogą być odczuwane w całym organizmie. Objawy zakwaszenia są niespecyficzne, bardzo rozległe i mogą być spowodowane wieloma innymi czynnikami. Ciężko jednoznacznie stwierdzić, czy to właśnie zakwaszenie odpowiada za nasze dolegliwości, jednak warto przyjrzeć się objawom zakwaszenia organizmu, do których należą:
brak energii, stałe zmęczenie, depresja,
nerwowość, pobudzenie bez powodu, drażliwość,
zapalenie dziąseł,
pękanie kącików ust (zajady),
biegunki, pieczenie odbytu,
predyspozycje do zapalenia jelit,
podrażnienie i pieczenie dróg moczowych,
katar,
sucha skóra skłonna do podrażnień w miejscach największej potliwości,
cienkie, łamliwe i rozdwajające się paznokcie,
słabe włosy ze skłonnością do wypadania,
skurcze łydek,
sztywnienie szyi,
lumbago,
zmniejszenie masy kostnej, osteoporoza,
reumatyzm,
artretyzm,
zapalenie ścięgien,
migrujące bóle stawów.
jeśli odczuwamy jakieś problemy ze zdrowiem, należy zmienić nawyki żywieniowe i przestrzegać poniższych zasad:
jadać z umiarem, bez pośpiechu,
dokładnie przeżuwać pokarm i nasączać go śliną,
nie najadać się do syta,
spożywać 3 posiłki dziennie w odpowiednich godzinach, zgodnie z zegarem biologicznym.
Powinniśmy wyznawać zasadę „im prościej, tym lepiej – im bardziej naturalnie, tym zdrowiej”.
Właśnie taka jest terapia odkwaszająca – prosta, naturalna i zdrowa.
Odkwaszenie organizmu daje ogromną szansę na poprawę samopoczucia i pozbycie się uciążliwych schorzeń i dolegliwości. Dodatkowym pozytywnym efektem jest utrata wagi, a tym samym lepszy wygląd oraz ogólna psychofizyczna odnowa organizmu.
Zły stan zdrowia, obojętnie, z jaką chorobą jest związany, wymaga odkwaszania organizmu. Podstawowym elementem terapii odkwaszającej jest odpowiednie odżywianie i zmiana dotychczasowego trybu życia. Przede wszystkim trzeba zacząć od zmiany rożnego rodzaju przyzwyczajeń. Jest to konieczne i logiczne, ponieważ jeśli dotychczasowy sposób życia doprowadził nas do złego samopoczucia, powstania jakiegoś schorzenia, to trzeba odciąć wpływ tych negatywnych czynników. Jeśli oczekujemy szybkich efektów, tym bardziej zdecydowane powinny być wprowadzane przez nas zmiany.
Zastanówmy się krytycznie, co jemy, jak się czujemy po zjedzeniu różnych potraw. Jeśli stwierdzimy negatywny wpływ jakiegoś jedzenia, zrezygnujmy z niego. Powinno to dotyczyć również potraw, które szczególnie lubimy. To, że coś nam smakuje, nie znaczy, że służy naszemu zdrowiu.
Produkty zakwaszające
Do produktów zakwaszających należą przede wszystkim kawa, czarna herbata, mięso, wędliny, słodycze, pieczywo, sery i przetwory mleczne. Jeśli dominują one w naszym codziennym jadłospisie, to prawdopodobnie organizm jest zakwaszony. Organizm zakwaszają również papierosy, alkohol, stres, zbyt intensywny, nieodreagowany wysiłek umysłowy.
Tak więc by odkwasić organizm, trzeba przynajmniej na jakiś czas wykluczyć te produkty z codziennego jadłospisu lub przynajmniej zdecydowanie je ograniczyć. Zdecydowanie należy zwiększyć ilość warzyw – one neutralizują nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii.
Jeśli mowa o jedzeniu, trzeba pamiętać o układzie trawiennym. Od jego sprawności i zdolności przyswajania zależy nasze zdrowie – jak jemy, tak żyjemy. W ramach odkwaszania przeprowadza się łagodne oczyszczanie jelit i automasaż brzucha, które wspomagają regenerację jelit, a także masaż odkwaszający i chirogimnastykę.
Dieta składa się głównie z warzyw , gotowanych na parze lub w małej ilości wody. Niektóre z nich, takie jak ziemniaki i buraki, przygotowujemy w łupinach. W kuracji możemy jeść każde warzywo: marchew, pietruszkę, seler, brokuły, kalafior, kapustę, por, pasternak, cukinię i wiele innych. Przed warzywami jadamy sałatę, którą zimą może zastąpić kapusta kiszona. Oczywiście wszystko przyprawiamy ziołami, zieleniną, solą morską. Dodajemy pomidory, paprykę, ogórek, rzodkiewkę, kiełki i oleje: lniany, słonecznikowy, rzepakowy, oliwę z oliwek (tłoczone na zimno!!!).
Spożywamy również nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, orzechy, suszone owoce (niesiarkowane, czyli z certyfikatem ekologicznym). Jemy również owoce (mogą być gotowane na parze, np. jabłko, gruszka z cynamonem) – zawsze podajemy je przed warzywami. Pijamy zioła, zakwas buraczany, soki owocowe, warzywne, wywary warzywne – pamiętając, że czynimy to przed jedzeniem albo miedzy posiłkami. Poddając się terapii odkwaszającej, przestrzegamy jedzenia posiłków w określonych godzinach. To sprzyja zdrowiu, właściwemu trawieniu i wyrobieniu pozytywnych nawyków. Śniadanie spożywamy między 7:00 a 9:00, obiad między 13:00 a 15:00, a kolację do godziny 18:00.
Doskonałymi zestawieniami w menu diety odkwaszającej będą:
koktajle mleczno-owocowe,
sok z buraków,
zielone koktajle warzywne,
koktajl z sałaty i mango.
super zasadotwórczy koktajl z awokado, pomarańczy, gruszki, selera naciowego i jarmużu;
zielony koktajl z ogórka, jabłka, selera naciowego z dodatkiem imbiru i niewielką ilością jogurtu naturalnego;
Nnie zapomnij wkomponować w menu miksu sałat z kostkami pomidora z dodatkiem orzechów włoskich i ulubionych kiełków czy łódek selera naciowego z serkiem kozim i orzechami włoskimi.
Ważna informacja!
Aby uzyskać optymalne rezultaty dzięki opisanym powyżej wskazówkom na regulację poziomu zakwaszenia, należy je uzupełniać poprzez picie większej ilości wody przed i po posiłkach
Woda pomaga odpowiednio neutralizować pożywienie zapobiegając tym samym powstawaniu nadmiernemu zakwaszeniu.
Upewnij się, że ostatni posiłek dnia jest lekki, staraj się zjeść go co najmniej 2 godziny przed pójściem spać.
Pozdrawiam
Dorota Janur