Cukrzyca typu 2 jest uznawana za chorobę cywilizacyjną. Najczęściej wynika z powodu otyłości oraz złych nawyków żywieniowych. U jej podstaw leży insulinooporność, oznacza ona zmniejszoną wrażliwość na insulinę. Jeżeli pacjent zaniedba leczenie, cukrzyca typu 2 może doprowadzić do bardzo poważnych powikłań, które mogą zagrozić nie tylko zdrowiu, ale i życiu . Poza opieką lekarską i stosowaniu leczenia bardzo ważne jest odżywianie, które bywa rzekłabym kluczowe w minimalizowaniu stanu zapalnego, w samopoczuciu pacjenta oraz redukcji jego wagi.
Profilaktyka cukrzycy jest bardzo prosta. Podstawą jest dbanie o odpowiednią masę ciała. Stosowanie odpowiedniej dieta oraz codzienna aktywność fizyczna, pozwoli zmniejszyć insulinooporność. Takie działanie połączone z opieką lekarską jest najskuteczniejsze w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy typu 2.
Co jeść , a czego unikać?
Odżywianie w tej chorobie na początku może wydawać się skomplikowane jednak własna obserwacja organizmu pozwoli też na dopasowanie najlepszego sposobu odżywiania.